ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ

- Γενική Συνέλευση
την ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008,
και
ώρα 6:30 μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων
του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

- ΕΚΛΟΓΕΣ
την ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008,
στα γραφεία της ΕΝΩΣΗΣ,
Αγίου
Κωνσταντίνου 3, Πειραιάς (πλατεία ΚΟΡΑΗ)
4ος
όροφος, από τις 16:30 - 20:30.


* Δωρεάν χώρος στάθμευσης
επί της οδού Κολοκοτρώνη 12-14 
 

ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Έκκληση του Δ.Σ. της Ενωσης προς τα αδελφά σωματεία και όλους τους συναδέλφους του ευρύτερου χώρου των γραφικών τεχνών

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ο κλάδος μας έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε συνεχώς διερυνόμενη κρίση, και το άμεσο μέλλον προμηνύεται χειρότερο. Και αυτό παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουμε, με πολυδάπανες επενδύσεις σε μηχανήματα και τεχνογνωσία, για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά  και το μερίδιό μας στην αγορά. Είναι φανερό ότι σε τέτοιες συνθήκες  οι επιχειρήσεις τουλάχιστον  χρειάζονται καθαρούς όρους λειτουργίας και εργασικών σχέσεων, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις εκ των υστέρων. Η σημερινή κατάσταση, με τη σύγχυση γύρω από τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, τις επικαλύψεις, τα ψιλά γράμματα, τους πονηρούς όρους και τις ξεπερασμένες από τις τεχνολογικές εξελίξεις ρυθμίσεις, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα επιτήδειων δικηγόρων, που έχουν ξεκινήσει για ίδιο όφελος βιομηχανία αγωγών. Όλες οι επιχειρήσεις απειλούνται με αναδρομικά χαράτσια  (μέρι και πενταετίας) τέτοιου ύψους, που ακόμα και οι αναδρομικοί φορολογικοί έλεγχοι μπροστά τους ωχριούν. Ο κλάδος, για να αναπτυχθεί, ή έστω να περισώσει ότ μπορεί από την ανταγωνιστικότητά του χρειάζεται καθαρές και παραγωγικές εργασιακές σχέσεις. Χρειάζεται επειγόντως μια νέα συλλογική σύμβαση που

- θα εξασφαλίζει την δίκαιη αμοιβή των συνεργατών μας εργαζομένων, θα ενθαρύνει με κίνητρα την παραγωγική δουλειά και την τεχνολογική τους εξέλιξη, και όχι, όπως σήμερα, την μισθολογική ισοπέδωση, την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την επετηρίδα.

- θα ανταποκρίνεται στις σημερινές τεχνολογικές συνθήκες, θα διευκολύνει την πρόοδο  και δεν θα φασκιώνει την οργάνωση της παραγωγής  στις συνθήκες του 1930.

Η κίνηση της ΕΝΩΣΗΣ μας, από κοινού με την ανώτατη οργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ( (ΓΣΕΒΕ, η οποία στα πλαίσια του ρόλου της ως κοινωνικού εταίρου έχει έντονο και έννομο συμφέρον για την ομαλή λειτουργία της βιοτεχνίας)  να αμφισβητήσει και να προσβάλει νομικά   την Συλλογική Σύμβαση του ΣΛΕ (ΣΕΜΕΕ) έχει δύο στόχους:
α. είναι η έσχατη αμυντική κίνηση να σώσει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις από την καταστροφή,  και αφού απέτυχαν πολύχρονες προσπάθειες συννενόησης
και το σημαντικότερο
β. ανοίγει το δρόμο για την από κοινού διαπραγμάτευση  το συντομότερο δυνατό και απο μηδενική βάση μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης που να ανταποκρίνεται στους παραπάνω στόχους.

Σαν τέτοια, είναι μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να εκτιμηθεί και να αξιοποιηθεί από όλους. Η αλαζονεία, η αυταπάτη  ότι μπορεί να κερδηθεί οτιδήποτε με τον αθέμιτο ανταγωνισμό κάποιων συναδέλφων ενάντια σε άλλους, η ψευδαίσθηση της συμμαχίας  με αργόμισθους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές με ολοκληρωτικές νοοτροπίες, που αδιαφορούν για τους εργαζόμενους και ενδιαφέρονται μόνο για κομματικά ωφέλη, είναι κακοί  σύμβουλοι, ιδιαίτερα όταν βασίζονται στην απειρία και την κακή εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων του κλάδου, της αγοράς και των γενικότερων πολιτικοοικονομικών συνθηκών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

 

 

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΦΘΑΣΕ

Μια τριετία (2005-2008) πέρασε. Μέσα από μια πορεία πυκνή σε  γεγονότα και δράσεις, η θητεία του σημερινού Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, έφθασε στο τέλος της.
Σε δύσκολους καιρούς για τον κλάδο όπως σήμερα, η συμμετοχή των συναδέλφων στην συνέλευση, και κυρίως στις εκλογές, η ανάδειξη άξιων  συναδέλφων στη νέα διοίκηση, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ιδιαίτερη αισιοδοξία εμπνέουν οι δεκάδες εγγραφές νέων μελών (που πύκνωσαν τον τελευταίο καιρό, παρά τις δικές μας οργανωτικές αδυναμίες) από όλη την Αττική. Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους επαγγεματίες των Γραφικών Τεχνών στην Εκλογική  και απολογιστική  
Γενική
Συνέλευση τηνΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, και ώρα 6:30 μμ,
στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ 111, Πειραιάς, 3ος όροφος, με θέματα, εκτός από τα καταστατικά, και

- ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΤΕΒΕ

- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ΛΥΣΕΙΣ σχετικά με τα επιδοτούμενα Κοινοτικά Προγράμματα.

Η πρόταση του ΔΣ είναι οι εκλογές να διεξαχθούν την
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, στα γραφεία της ΕΝΩΣΗΣ, Αγίου Κωνσταντίνου 3, Πειραιάς (πλατεία ΚΟΡΑΗ) 4ος όροφος, από τις 14:30 - 20:30

 

 
ΠΡΟΣΦΥΓΗ της ΕΝΩΣΗΣ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κατά της κήρυξης ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ του ΣΕΜΕΕ

 

ΠΡΟΣΦΥΓΗτης ΕΝΩΣΗΣ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κατά της κήρυξης ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ του ΣΕΜΕΕ

Η ένωσή μας, σε στενή συνεργασία με το ανώτατατη οργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή την ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΓΣΕΒΕΕ) κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας το πρακάτω νομικό έγγραφο, με το οπίο ζητείται να μην κυρηχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε ο ΣΛΕ (ΣΕΜΕΕ) γιατί δεν υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και να ισχύσει ισχύσει μόνο για όσους δηλώνουν μέλη του. Πανομοιότυπη αίτηση κατέθεσε και η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ
Η απόφαση του Υπουργείου, η οποία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα θετική για το αίτημά μας, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πειραιάς 14/09/08
Αριθμός πρωτ. 2137/08

 

Προς τον YΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, οδός Πειραιώς 40, Αθήνα
Κοινοποίηση  κ. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, ως πρόεδρο του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ
Η Ένωσή μας, εδώ και αρκετές δεκαετίες και μέχρι και το έτος 2006 κατήρτιζε ως εργοδοτική οργάνωση και από κοινού με την ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε), εθνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ρύθμιζε τους όρους αμοιβής και εργασίας των μισθωτών που εργάζονταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα τυπογραφεία όλης της χώρας.
Η τελευταία συλλογική ρύθμιση έγινε με την υπ΄αριθμ. 34/2006 Διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, η οποία εκδόθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις που έγιναν μετά από πρόσκληση της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων με την επωνυμία "Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου" πρός την ΕΝΩΣΗ μας και προς την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Ενώ λοιπόν κατά τα ανωτέρω ρυθμίστηκαν οι όροι αμοιβής και εργασίας για το έτος 2006,  το έτος 2007 τα μέρη δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε επήλθε ρύθμιση μέσω του ΟΜΕΔ γιατί η εργατική πλευρά δεν δέχθηκε την σχετική πρόταση του μεσολαβητή.
Αντ' αυτού, το έτος 2008 η ως ανω δευτεροβάθμια συνδικαλιστικη οργάνωση αγνόησε πλήρως τις αντισυμβαλλόμενες επί τόσα έτη συνδικαλιστικές εργοδοτικές οργανώσεις, δηλαδή την ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΩΝ και την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, και κατάρτισε (από κοινού με την πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία "Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών") την από 9/7/08 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασιας με την πρωτοβάθμια εργοδοτική οργάνωση με την επωνυμία "Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος(ΣΕΜΕΕ)", όπου επιχειρείται δια της πλαγίας οδού να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου, χωρίς όμως να υφίστανται προς τούτο οι νόμιμες προϋποθέσεις .

  1. Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι οι συμβαλλόμενοι στην ως άνω σύμβαση έχουν υποβάλλει αίτημα για την κήρυξη της άνω σύμβασης ως υποχρεωτικής σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ.2 Ν. 1876/1990.
  2. -Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 2 Ν.1876/1990 "Με απόφασή του, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, Ο Υπουργός Εργασίας μπορεί να επεκτείνει και να κυρήξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος".
  3. Επειδή στην προκείμενη περίπτωση η ως άνω ΣΣΕ, της οποίας ζητείται η επέκταση και η κήρυξη ως υποχρεωτικής, δεν δεσμεύει εργοδότες , που απασχολούν το 51% του κλάδου πανελαδικά, καθ΄όσον τα μέλη της συμβαλλόμενης εργοδοτικής οργάνωσης ¨Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας (ΣΕΜΕΕ)" δεν απασχολούν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο
  4. Επειδή η ΕΝΩΣΗ μας, το παλαιότερο και αντιπροσωπευτικότερο εργοδοτικό σωματείο στην Αττική, με υπερεβδομηντάχρονη ιστορία και δράση στον κλάδο, δεν είναι δυνατόν, με τεχνάσματα να αποκλεισθεί από την κατάρτιση της ΣΣΕ, όπως υποθέτουμε ότι το ίδιο επιθυμεί και η ΓΣΕΒΕ, στην δύναμη της οποίας η Ένωσή μας, και μόνο αυτή, ανήκει.
  5. Επειδή συνεπώς δεν υφίστανται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την κήρυξη της άνω ΣΣΕ ως υποχρεωτικής

ΖΗΤΟΥΜΕ από τον κ. Υπουργό να απορρίψει το αίτημα για επέκταση και κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω από 9/7/2008 ΣΣΕ.

Επίσης κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι σκοπός μας δεν είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά η ρύθμισή του λαμβανομένων υπ' όψη και των συμφερόντων των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων του κλάδου, τις οποίες η ΓΣΕΒΕΕ και εμείς εκπροσωπούμε, και ότι η αποδοχή του αιτήματός μας θα ανοίξει το δρόμο για την συμμετοχή κι εκπροσώπηση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων στην διαδικασία κατάρτισης κοινώς αποδεκτής και παραγωγικής ΣΣΕ.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΛΛΑΣ                                                                                   ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 

 

Σύφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998 (ΦΕΚ 290 τ.Α), τα μηνύματα e-mail, για να είναι έγκυρα θα πρέπει να περιέχουν απαραίτητα: Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία (για Νομικό πρόσωπο), ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου ή fax ιδιότητα του χειριστή.

Το e-mail αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί spam, διότι περιέχει τα στοιχεία του αποστολέα και δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα παραληπτών.

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το παρόν Newsletter, χρησιμοποιήστε την διεύθυνση e-mail που επιθυμείτε να διαγραφεί στέλνοντας ένα κενό μήνυμα στο newsletter@enosigraf.gr με την ένδειξη [ REMOVE ]

ΒΙΒΛΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - www.graphicarts.gr